Genom att klicka på "acceptera" samtycker du till lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigeringen på webbplatsen, analysera webbplatsens användning och bistå i våra marknadsföringsinsatser. Integritetspolicy

Intresseanmälan

Förnamn *
Efternamn *
E-postadress *
Telefonnummer *
Välj stad *
Nyköping
Skövde
Örebro
Luleå
Värnamo
Trelleborg
Kumla
Västerås
Gävle
Lidköping
Lidköping
Ludvika
Örnsköldsvik
Enköping
Skellefteå
Trollhättan
Nyköping
Vänersborg
Helsingborg
Falun
Falun
Åre
Norrtälje
Norrtälje
Skövde
Skövde
Borlänge
Borlänge
Örnsköldsvik
Alingsås
Östersund
Stockholm
Mjölby
Mariestad
Timrå
Borlänge
Sundsvall
Hur hittade du oss? *
* Obligatoriska fält
Genom att fylla i detta formulär så godkänner du vår integritetspolicy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Tillbaka till toppen

Varför en egen lokal kan stötta dig under pandemin

2020-12-02
Förstå hur hyreskontrakt för lokaler kan utsätta dig och ditt företag för mer risk under kriser.

De rådande omständigheterna har satt det mesta ur balans och ett stort problem för många företagare har varit att de suttit fast i hyreskontrakt med tillhörande lokal, som de inte får nyttja på grund av COVID-19. Vilket har skapat ekonomiska och affärsmässiga problem för de drabbade. I denna artikel belyser vi för- och nackdelarna med att hyra kontra att investera i en egen lokal. 

Hyreskostnader

De företag som skrivit upp sig på hyreskontrakt har inte kunnat dra ned på lokalkostnaderna under pandemin. Detta trots att de inte kunnat nyttja lokalen, eller kontoret, på grund av restriktionerna. Många företag har även fått anpassa sig utefter hyresvärdens restriktioner och satt upp flödesscheman på hur deras anställda får komma och gå, baserat på hyresvärdens bestämmelser. De har alltså inte fått bestämma själva hur de vill hantera situationen. Som grädden på moset har många hyresvärdar beslutat sig för att helt stänga ned lokalerna då de inte vill utsätta någon för risk eller själva bli anklagade för smittspridning. 

Därmed har verksamheter fått anpassa sig utefter hyresvärdens bestämmelser och riskerat att gå med förlust, inte bara på grund av hyreskostnaderna utan också för nedsatt produktivitet. 

Investera långsiktigt

Låt oss leka med tanken att pandemin sträcker sig långt in på 2021, hur tänker du kring lokaler då? Rent ekonomiskt, finns det möjligheter för dig att investera i en egen lokal för att säkra upp dig inför eventuella kommande kriser? En sådan investering ger dig mer frihet att kunna nyttja lokalen som du vill, som kontor för de anställda, lagerlokal eller verkstad, även under en kris. Vilket i sin tur ger dig någon form av garanti på att ditt företagande kan fortskrida, i princip som vanligt, även under strama förhållanden och utan att behöva vara kontraktsbunden. Du behöver inte heller vara under någon annans regler och bestämmelser som kan tänkas påverka din verksamhet negativt. 

Det är även bevisat att lokalhyror över längre tid oftast övergår priset för att investera i något eget. Därför kan det vara rimligt att se över din företagsekonomi för att få förståelse för hur en större engångsinvestering kan generera mer vinst långsiktigt. Till saken hör också att du kan anpassa din lokal precis utefter dina egna behov, om saker och ting skulle förändras. Som till exempel, låt säga att du säljer varor i en fysisk butik och använder lokalen som lagerlokal men på grund av corona och dess restriktioner blir du tvungen att stänga butiken. Då kan du istället välja att använda lokalen som kontor i kombination med förvaring och istället börja sålja dina produkter online. 

Ta även in möjligheten att sälja lokalen vidare i beräkningen. Skillnaden på hyreskontrakt och en investering är att du när som helst kan välja att sälja och därmed få tillbaka din investering och med största sannolikhet få en bra avkastning.


Gustav Kock
Grundare & VD
073 972 18 31gustav@egenlokal.se
Dela nyheten